Despre aplicație

Această aplicație pentru Android a fost dezvoltată pornind de la câteva considerente:

- Tot mai mulți dintre noi dispunem de smartphone-uri sau tablete cu sistem de operare Android. Iar dacă vorbim de smartphone-uri (telefoane) atunci sunt alături de noi aproape tot timpul.

- În schimb nu toți purtăm cu noi câte o carte de rugăciuni. Unele sunt foarte groase... iar cele subțiri poate conțin prea puține rugăciuni. O aplicație pentru Android poate conține fără probleme zeci de pagini și nu crește nici volumul, nici greutatea pe care trebuie să o purtăm cu noi.

- Sunt multe situațiile în care ne-am ruga... dacă am avea texte de rugăciuni. Desigur, rugăciunea liberă este foarte frumoasă și este bine să o practicăm, dar oricum rugăciunile „compuse” își păstrează sensul. Ele vin dintr-un patrimoniu de rugăciuni al Bisericii care merită și trebuie fructificat.

De aceea am reunit aici câteva zeci de rugăciuni, dintre cele pe care le-am considerat mai importante. Desigur, la urma urmelor a decide care sunt „importante” e un act subiectiv, pe care îl fac și cei care editează cărți tipărite de rugăciuni. Într-o încercare de obiectivitate am reunit textele care se regăsesc cel mai adesea în cărțile de rugăciune. Lipsesc rugăciunile Dvs favorite? Este foarte probabil. Dacă vor sosi mai multe cereri pentru aceleași rugăciuni va fi un imbold să le adăugăm.

Precizare importantă: această „carte de rugăciuni electronică” este în principal adresată greco-catolicilor. Se găsesc și rugăciuni din tradiția romano-catolică, pentru că au fost „adoptate” de mulți greco-catolici, dar și acatiste ortodoxe, care nu se găsesc în cărțile de rugăciune greco-catolice, dar sunt practicate de unii greco-catolici. Sursele principale folosite au fost următoarele cărți greco-catolice: Orologhionul; „Cartea de rugăciuni”, îngrijită de pr. Anton Goția; „Rugăciunea tineretului”, îngrijită de Cardinalul Alexandru Todea; și „Calea mântuirii”, plus contribuții oferite de pr. Cristian Sabău din Eparhia de Oradea. Unele acatistele sunt de origine ortodoxă, folosindu-se diverse resurse online.

Și încă o precizare: tocmai pentru că textele vin din surse diferite, există o serie de variații în ortografie. Pentru moment nu considerăm o prioritate unificarea ortografică, dar probabil va veni un timp al uniformizării textelor.

Și două sfaturi tehnice:

- Puteți schimba mărimea fontului din orice pagină trăgând cu degetul (gestul swipe) în stânga sau în dreapta pe banda de sus (cu logo).

- Când sunteți într-o pagină jos de tot, pentru a derula rapid sus apăsați o dată pe banda gri vizibilă jos.