Despre
Această aplicaţie pentru Android a fost dezvoltată pornind de la câteva considerente:
- Tot mai mulţi dintre noi dispunem de smartphone-uri sau tablete cu sistem de operare Android. Iar dacă vorbim de smartphone-uri (telefoane) atunci sunt alături de noi aproape tot timpul.
- În schimb nu toţi purtăm cu noi câte o carte de rugăciuni. Unele sunt foarte groase... iar cele subţiri poate conţin prea puţine rugăciuni. O aplicaţie pentru Android poate conţine fără probleme zeci de pagini şi nu creşte nici volumul, nici greutatea pe care trebuie să o purtăm cu noi.
- Sunt multe situaţiile în care ne-am ruga... dacă am avea texte de rugăciuni. Desigur, rugăciunea liberă este foarte frumoasă şi este bine să o practicăm, dar oricum rugăciunile "compuse" îşi păstrează sensul. Ele vin dintr-un patrimoniu de rugăciuni al Bisericii care merită şi trebuie fructificat.
De aceea am reunit aici câteva zeci de rugăciuni, dintre cele pe care le-am considerat mai importante. Desigur, la urma urmelor a decide care sunt "importante" e un act subiectiv, pe care îl fac şi cei care editează cărţi tipărite de rugăciuni. Într-o încercare de obiectivitate am reunit textele care se regăsesc cel mai adesea în cărţile de rugăciune. Lipsesc rugăciunile Dvs favorite? Este foarte probabil. Dacă vor sosi mai multe cereri pentru aceleaşi rugăciuni va fi un imbold să le adăugăm.
Precizare importantă: această "carte de rugăciuni electronică" este în principal adresată greco-catolicilor. Se găsesc şi rugăciuni din tradiţia romano-catolică, pentru că au fost "adoptate" de mulţi greco-catolici, dar şi acatiste ortodoxe, care nu se găsesc în cărţile de rugăciune greco-catolice, dar sunt practicate de unii greco-catolici. Sursele principale folosite au fost următoarele cărţi greco-catolice: Orologhionul; "Cartea de rugăciuni", îngrijită de pr. Anton Goţia; "Rugăciunea tineretului", îngrijită de Cardinalul Alexandru Todea; şi "Calea mântuirii". Pentru acatistele de origine ortodoxă s-au folosit diverse resurse online.
Şi încă o precizare: tocmai pentru că textele vin din surse diferite, există o serie de variaţii în ortografie (veţi găsi scris şi "Împărăţia Ta" şi "împărăţia ta"). Pentru moment nu considerăm o prioritate unificarea ortografică, dar probabil va veni un timp al uniformizării textelor.
Şi două sfaturi tehnice:
- Puteţi schimba mărimea fontului din orice pagină trăgând cu degetul (gestul swipe) în stânga sau în dreapta pe banda de sus (cu logo).
- Când sunteţi într-o pagină jos de tot, pentru a derula rapid sus apăsaţi o dată pe banda gri vizibilă jos.